Bygga trädäck | Tips och råd från Snickaren

Att bygga ett trädäck eller en altan är ett enkelt sätt att ge huset ett rejält lyft. Samtidigt som man också får ett rejält lyft i vardagen sett till hur vilken nytta man kan ha av byggnationen i fråga.

"Placeringen är egentligen viktigare än själva byggnationen i sig. Det är inte så svårt att bygga ett trädäck eller en altan; däremot så är det svårare att hitta en plats som verkligen ger full användning. Tänk över om ni vill ha morgon- eller kvällssol, fundera på utsikt och om det ska vara anslutet till huset eller om ni vill ha en mer fristående variant."

Vi tänkte här titta lite närmare på hur man ska tänka då det kommer till att bygga ett trädäck, vilka fällor man ska undvika och vilka detaljer som kan ge en bättre upplevelse och ytterligare öka på användningen. Det finns nästan ingenting värre än att se att trädäck om inte används utan som bara står och förfaller. Har man ett sådant - ja, då har man också gjort någonting fundamentalt fel. Ett trädäck ska användas ofta!

Placering, storlek och material

Det blir enklast om vi delger våra tips i punktform och ger en förklaring kring hur vi tänker efter varje punkt.

  • Placeringen: Innan man ens kan börja tänka i termerna om att byga en altan eller ett trädäck så måste man först fundera ut var den ska byggas. Här bör man tänka på om man vill ha morgon- eller kvällssol och om man vill bygga sin altan i anslutning till huset. I många fall så kan ett fristående trädäck på tomten öppna upp för fler alternativ och vara betydligt angenämare. Tänk även på hur grannarna påverkas och förklara gärna för dem hur ni tänker. Även insynen bör tas i beaktning. Det är inte så trevligt att ligga och sola om en förbipasserande får fri insyn.

  • Storleken: Störst är inte alltid bäst. Viktigast är, enligt oss, att man hittar en slags symmetri mot huvudbyggnaden. En alltför stor altan eller ett gigantiskt trädäck stjäl fokus från huset och det är sällan positivt. Se till att provmäta så att ni får tillräcklig med plats för att samtliga i familjen ska kunna äta middag på däcket/altanen.

  • Material: Tryckimpregnerat trä är vanligast. En förklaring till detta är att priset är klart billigare än för andra material. Vi skulle dock vilja påpeka att materialet i fråga innehåller en hel del kemikalier och gifter och att det ur en miljösynpunkt kan vara bättre att välja någonting annat. Lärk är ett gott exempel på ett alternativ. Del så växer lärk - till skillnad mot ceder (som också är vanligt) - i Sverige och dels så har det naturliga egenskaper som gör att det står emot röta.

Behöver man bygglov?

Om du tänkt dig att bygga en altan så kommer du förmodligen också behöva ett bygglov. Ett sådant krävs nämligen för altaner som överstiger 60 cm i höjd. Detsamma gäller om du ska bygga ett trädäck med ett räcke som överstiger 110 cm. Kolla upp detta innan du sätter igång.

Vi anser också att du med fördel kan ta hjälp med att bygga. Speciellt om det handlar om en altan. Trädäck kan vem som helst bygga, men just en altan som sammansmälter med en huskropp kräver lite mer kunskaper och expertis.

Det fina är att en sådan byggnation går att använda rot-avdraget för. Det gör att du kan anlita en snickare och dra av 30 % av den totala kostnaden; detta med ett årligt tak om 50.000 kronor. På köpet får du en altan som passar perfekt mot ditt befintliga hus, som håller länge och som är säker att vistas på.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

15 Aug 2018