Bygg enkla väggfasta sängbord i furu

Att bygga ett väggmonterat sängbord i furu är ett enkelt DIY-projekt som du kan göra själv eller tillsammans med en vän. Genom att bygga bordet själv får du en personlig förvaringsplats i sovrummet som är både stilfull och praktisk. Nedan följer en guide i hur du steg-för-steg bygger ditt eget enkla väggfasta sängbord i furu.

Skaffa material

Du behöver fyra furubrädor, en furuläkt som går att såga i fyra mindre bitar, två konsoler i furu, skruvar, eventuellt pluggar om det är en gips- eller betongvägg, en såg, en borr, slippapper, ett vattenpass samt en måttstock. 

Måtta upp

Börja med att mäta utrymmet där du vill sätta upp sängbordet för att se till att den kommer att passa och hamnar i rätt höjd. Du behöver två lika långa furubitar till ovan- och undersidan samt två lika korta bitar till sidorna.

Såga till brädorna

Såga till furubrädorna. Kapa även läkten i fyra delar som är lika breda som furuplankorna. 

Skruva ihop lådan

Montera lådan genom att skruva ihop brädorna. Använd läkten i hörnen för att få det rakt och stabilt. Skruva sedan fast de två konsolerna längs ut på kanterna under lådan. 

Slutfinish

Slipa bordet där du sågat för att jämna till vassa kanter. Stryk på lack eller olja för att göra träet mer resistent. 

Sätt fast sängbordet på väggen

Här är det bra om du kan få hjälp. Håll bordet mot väggen med vattenpasset ovanpå och be någon rita i skruvhålen på konsolerna när vattenpasset är rak och bordet har rätt höjd. Har du inte hjälp får du mäta avståndet mellan konsolerna och sedan mäta upp på väggen höjd och bredd för hålen. 

Använd en borr för att förborra hål i väggen där lådan kommer att monteras. Skruva fast bordet i väggen med hjälp av förborrade hålen. Använd vattenpasset för att de att bordet är helt rakt. Se till att skruven du använder är lång så att den sitter ordentligt i väggen och använd plugg om det behövs. 

Nu borde du ha ett stabilt och elegant väggmonterat sängbord i furu. Vill du ha ett likadant bord på andra sidan så är det bara att följa guiden från början och göra ett till. Lycka till med ditt projekt!

Fördelar med väggfasta bord

Ett väggmonterat bord tar upp mindre golvyta än ett traditionellt bord vilket gör det extra passande för små rum eller lägenheter. Det är relativt enkelt att installera med hjälp av en skruvdragare, skruv och plugg. Om du bygger bordet själv har du oändliga möjligheter att anpassa det efter dina specifika behov och göra det så stort eller litet som du vill ha det. 

Den här grunden kan du använda till att göra ett väggfast bord på en annan plats, exempelvis i hallen, köket eller vid soffan och det kan användas på flera olika sätt. Du kan enkelt lägga till fler hyllor under ditt bord så att det även tjänar som extra förvaringsutrymme.  

Väggmonterade bord är snyggt och stilrent. Det gör det enklare att städa då du slipper flytta på det vid dammsugning eller våttorkning. Den här typen av bord är många gånger säkrare än traditionella bord då de inte riskerar att välta. 

Sammanfattningsvis kan man säga att väggmonterade bord är en praktisk, platsbesparande och elegant lösning som kan användas i en mängd olika miljöer.

Fördelar med furu

Furu har på senare år fått en revansch och det är enkelt att förstå varför. Det är ett prisvärt träslag som är lätt att arbeta med. Furu har en ljus och varm färg som passar bra i många hem. Det är tåligt och klara av mycket slitage, dessutom innehåller furu naturliga ämnen som gör det motståndskraftigt mot insekter och svamp. Furu är lätt att få tag i och finns hos de flesta byggvaruhandlare med ett trälager. Man kan bygga mycket i furu förutom möbler som exempelvis paneler, fönster, dörrar samt golv och tak. 

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

14 Feb 2023