Platsbyggd bokhylla | Så bygger du själv

I möbelaffärerna finns det ett stort utbud av bokhyllor. Från billiga, enkla konstruktioner i masonit till monumentala lyxpjäser i ek eller teak som kan kosta hur mycket som helst.

Men hur snygga och praktiska dessa bokhyllor än är så finns det en mindre bra sak som förenar dem: de är inte byggda för att passa in hemma hos just dig. Och därför finns det en typ av bokhylla som slår dem alla, och som också varit det allra trendigaste i möbelväg de senaste åren: den platsbyggda bokhyllan.

”En platsbyggd bokhylla behöver ju inte vara gigantisk och täcka samtliga väggar i ett rum. Den kan ju också byggas för att ta till vara på ett annars svårmöblerat utrymme”

En platsbyggd bokhylla andas klass. Den ger ett gediget, hemtrevligt och samtidigt väldigt lyxigt intryck. Att den känns genomtänkt är väl ganska självklart, en platsbyggd bokhylla är ju designad och byggd för att helt täcka upp en eller flera väggar och se ut som att den alltid funnits där. Från golv till tak, från vägg till vägg, över dörrar och runt fönster kan den ta till vara på allt tillgängligt utrymme. Men en platsbyggd bokhylla behöver ju inte vara gigantisk och täcka samtliga väggar i ett rum. Den kan ju också byggas för att ta till vara på ett annars svårmöblerat utrymme, som till exempel ett prång eller under en trappa.

Bygg din egen platsbyggda bokhylla

Vi som arbetar som snickare har stor erfarenhet av att hjälpa till att rita och bygga platsanpassade bokhyllor, både åt privatpersoner och på kontor.

Och vi har så klart märkt att det blivit allt mer populärt med platsbyggda bokhyllor. Vi kan hjälpa dig att bygga en platsbyggd bokhylla efter dina behov, men vi vill i detta inlägg passa på att ge dig några grundläggande tips på saker som kan vara bra att tänka på om du vill bygga en bokhylla själv.

platsbyggd bokhylla

Om du tycker det är kul att snickra så är en platsbyggd bokhylla helt klart ett projekt som du kan ta dig an på egen hand, med lite planering och en stor dos noggrannhet. Det finns egentligen inget rätt eller fel sätt att bygga på, tjusningen med en platsbyggd bokhylla är ju att du skapar den själv efter eget huvud och utifrån hur du vill att det ska se ut hemma hos dig.

Tänk i moduler

Vare sig du ska bygga en bokhylla som täcker flera väggar från golv till tak, eller bara vill bygga en hylla under en trappa, så kan det vara bra att dela upp konstruktionen i flera delar, moduler, som sedan skruvas ihop. På detta sätt blir det lite lättare att planera och rita.

Säg till exempel att du vill bygga en bokhylla från ett hörn och sen fram och runt ett fönster. Då kan du rita två identiska modulet för att täcka väggen fram till fönstret, och sedan en modul som går under fönstret och en som går ovanför. De skarvar som uppstår mellan modulerna täcks sedan med lister, och ger bokhyllan intrycket att vara gjuten i ett enda stycke.

Vilket virke passar bäst?

Du behöver inte bygga din bokhylla med det dyraste exotiska virket. En platsbyggd bokhylla känns lyxig ändå, bara du är omsorgsfull med detaljarbetet gällande lister och passbitar. Att använda sig av MDF-skivor går utmärkt, både till sidor och hyllplan. Som bakstycke passar vitlackerad plywoodskivor bra, och till sockeln köper du lister i lämplig höjd. Förutom virke behöver du dyckert, trälim, spackel och färg.

Konstruktionen i grova drag

När du planerat dina moduler bygger du dem en i taget, men börja med att bygga en sockel för bokhyllan att stå på. Sockeln tillverkar du av enkla trälister på högkant, en lämplig höjd är ungefär fem centimeter. Djupet på sockeln ska vara ett par centimeter mindre än bokhyllans djup. När sockeln är på plats kan du bygga modulerna och sätta dem på plats på sockeln eftersom.

När alla modulerna är byggda och fastskruvade täcker du utrymmena på sidorna med passbitar, och därefter täcker du alla skarvar med lister. Slutligen spacklar du eventuella glipor och ojämnheter, grundmålar och målar. Svårare än så är det inte att bygga din egen platsbyggda bokhylla!


Liknande artiklar

Bygga sovrum i källare - Tips & Råd

Bygga trädäck | Tips och råd från Snickaren

Bygga bastu - Det här behöver du tänka på 

Säkra tips från proffsen!

14 Sep 2023