Bygg en egen rosportal – tips & råd

Hur välkomnar du gästerna till din villa? Har man en villa så har man också en förmån i att kunna sköta om en trädgård.

Den möjligheten bör man ta tillvara på och detta oavsett hur pass stor yta man har att arbeta med. En grön, vacker och välskött trädgård ger ett bra första intryck av villan - och en rosportal kan definitivt fungera som pricken över I:et i den frågan.

Såhär bygger du en egen rosportal

Kan man bygga en egen rosportal? Givetvis. Vi ska gå igenom en enkel ritning i olika steg och ge dig möjligheten att både skapa någonting själv - från grunden - och att ta din trädgård och hela din villa till nästa estetiska nivå. Innan dess så ska vi dock även tillägga att det finns färdiga rosportaler i butik som definitivt kan vara värda att överväga. Det finns både varianter i trä och i metall. Båda dessa har sina fördelar och även om vi lutar mer åt trä så är metall definitivt inget dåligt val. Plantagen har exempelvis en mycket prisvärd modell som verkligen kan addera det lilla, lilla extra till din trädgård.

bygga rosportal

Som snickare så ligger emellertid trä som material oss närmast hjärtat. Vi bygger gärna med trä då det är ett material som är hållbart, som är enkelt att sköta och som adderar en harmoni och en värme nästan oavsett vilken miljö materialet i fråga placeras i. Just i en trädgård och som en rosportal så blir det extra tydligt och där kan man se att vår enkla modell verkligen gör skillnad. De variant vi skagå igenom här kräver inga större förkunskaper och du kan givetvis också modifiera måtten för att de ska passa in hos just dig.

Vi skulle dock rekommendera dig att hålla en öppning på minst 120 cm. Tänk på att det ska vara bekvämt att gå in- och ut genom öppningen och att du exempelvis också ska kunna dra en skottkärra genom den vid behov. Ett annat tillägg handlar om belysning. Se över den frågan direkt och försök att implementera någon typ av ljusslinga i din rosportal. Genom detta så kommer den att se lika inbjudande ut även utan växter och där du får en extra belysningskälla under de mörka vinterdagarna. Mysigt!

Instruktioner

Vi har valt en enkel konstruktion med rundvirke som bas. Rundvirke har en förmåga att skapa en stor personlighet och kommer, tack vare den mjuka formen, att skapa en större harmoni. Innan du börjar bygga så krävs en förberedelse av grunden. Du ska gräva ut hål där respektive stör ska placeras. Minst 40 centimeter djupt ska hålet i fråga vara och du kan med fördel fylla på med grus för bättre dränering i framtiden. Avståndet mellan hålen ska, som sagt, vara minst 120 cm. Vi har här adderat ytterligare en decimeter för lite extra komfort.

Det här behöver du:

 • Sju stycken runda störar a´ 275 cm i längd och med en diameter om 65 mm.

 • Skruv för trall - 57 mm.

 • En såg - bandsåg, bänksåg eller sticksåg. Alla fungerar.

 • Stämjärn.

 • Grus och spade

Så här gör du:

 1. Kapa två av störarna på mitten.

 2. Börja med sidgaveln. Lägg två störar parallellt med varandra - 30 cm centrum till centrum. Ta sedan två av de kapade störarna och använd som tvärregel och snedsträva. Skruva fast sidgavelns störar - mot den plana ytan. Placera i den grop du grävt.

 3. Mät och se att den är lodrät. Fyll på med grus, men se till att det finns viss frihet till rörelse och en framtida finjustering.

 4. Taket. Även detta bygger du med störar och med halverade störar som tvärreglar. Lägg taket - efter montering - på sidgavlarna och se till att allt är rakt och fint. Markera på träet och såga sedan ut två jack. Använd därefter ett stämjärn för att få en rak och jämn yta.

 5. Lägg taket på plats igen. Denna gång skruvar du fast det uppifrån. För att skapa en stabilare konstruktion så rekommenderas att du i varje hörn - 4 stycken - sätter fast snedsträvor.

 6. Fyll med grus. Avsluta med att fylla hålen med grus och vattna detta. Vattnet gör att allt sätter sig och att konstruktionen håller sig stabil under en lång tid. Nu är det bara att börja plantera. Lycka till!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

11 Dec 2023