Bygg en bänk med förvaring till uteplatsen

Uteplatsen är inte bara en oas att spendera sköna sommardagar på. Det är även en plats som säger väldigt mycket om de som bor i huset. Uteplatsen är inte sällan det första område som möter en besökare. Genom att hålla ordning och reda på sin uteplats så kan man ge ett bra första intryck.

En bänk med förvaring ger ordning och reda

Barnens leksaker, dynor till utemöblerna, plädar och andra textilier… Allt detta ska plockas fram och tas undan från uteplatsen i händelse av exempelvis regn eller i samband med kvällning. Detta för att få maximal livslängd på i synnerhet textilier och på dynor som annars kan mögla som en följd av fukt eller som, helt enkelt, blir smutsiga bortom räddning.

En bänk med förvaring gör skillnad och den kommer att göra livet betydligt enklare för dig som husägare. Det bästa av allt är att du kan bygga en sådan bänk med förvaring på egen hand. Vi visar hur.

Så bygger du en bänk med förvaring till uteplatsen

Att bygga en bänk med inbyggd förvaring behöver definitivt inte vara ett så stort projekt. Särskilt inte om det handlar om att bygga en sådan som ska stå på en uteplats. Där vill man ofta ha ett lite mer rustikt intryck och där färger och former inte behöver vara lika rena som inomhus. Det gör att man har lite mer svängrum och där allt kanske inte behöver vara så perfekt.

Om du däremot skulle ha större krav på din bänk med förvaring så är rådet att ta hjälp av en snickare som på ett tydligt sätt kan möta dina behov. Det kostar naturligtvis några extra kronor, men då får du å andra sidan också en skräddarsydd lösning som passar in perfekt både vad gäller mått, design och gällande material.

Med det sagt, här följer en ritning och några steg att följa:

Börja med att mäta upp hur stor bänk du vill ha. Vår bänk är 130 cm lång, den har ett djup på 54 cm och 50 cm hög. Detta utöver att den också har fyra ben a´ 4 cm. Behöver du en större, eller mindre, bänk så får du korrigera måtten på egen hand.

Virke som behövs är följande:

 • Råplan 45x45 cm
 • Fyra reglar a´ 52 cm.
 • Två reglar a´ 42.5 cm
 • Planhyvlat virke - 21x70 mm
 • 14 brädor som är 50 cm långa
 • 5 brädor som är 126 cm långa
 • 2 brädor 45 cm långa
 • Planhyvlat virke 21x27 mm: 2 brädor 42 cm långa, 1 bräda 114 cm.

Så här gör du:

 1. Såga till virket med en sticksåg.

 2. Ta de 50 cm långa brädorna och skruva fast dessa i reglarna som är 52 cm. Det är totalt 14 stycken så sju på varje sida är det som gäller. Den första brädan på varje sida ska sticka upp lite från regeln. Detta gör att de sista brädorna ska sticka upp fyra centimeter.

 3. I mitten av varje långsida fäster du en 45 cm lång bräda. Detta på bänkens insida.

 4. Vänd så att den står i kant nertill och ta reglarna 42,5 cm och skruva dessa mellan kortsidornas reglar. Sätt sedan brädorna - 126 cm - med jämna mellanrum under botten och skruva fast dem i bottenreglarna. Luckorna och mellanrumen gör städningen enklare - smuts åker ut.

 5. Dags för locket. Ta 7 brädor av storleken 130 cm och två brädor 42 cm. Skruva fast brädorna i de längsgående - tio cm in på lockets kortsidor; till hälften på både första- och sista brädan. Brädorna ska ligga i kant, det är viktigt. Skruva därefter fast den 114 cm långa brädan diagonalt mellan brädorna

 6. På lockets sista bräda ska du sedan sätta en 130 cm lång bräda. Därefter fäster du pianogångjärn, lägger på locket och skruvar fast det i den åttonde, och sista, brädan. Detta ger ett överlapp om en cm vilket gör locket lätt att öppna.

 7. Slipa bort alla vassa kanter och olja in - eller måla - din nya utebänk. Klart!
Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

21 Mar 2021