Ny dörr till altan – så bygger du

Är det dags att investera i en ny dörr till din altan? Altandörren spelar en viktig roll i våra bostäder. Den öppnar, så att säga, en extra möjlighet till njutning.

Du kan via din altandörr kliva rakt ut i en prunkande och grön trädgård, du kan gå ut och sätta dig med en kopp kaffe i solen eller bara stiga ut för att samtala lite med grannen. Altandörren är viktig - men den är även viktig för insidan.

Genom altandörren så får du ett större ljusinsläpp och du får därmed också en chans att skapa ett lite större rum.

Ljus får ytor att upplevas som större och ett större ljusinsläpp ligger även helt rätt i tiden. Att byta altandörr och välja en större - eller en med mer glas - kan således vara en bra lösning om du vill få ett ljusare och rymligare rum. Det finns emellertid några saker att ta hänsyn till.

altandörr

Hur ska jag välja altandörr?

Idag finns massor av modeller och olika funktioner hos altandörrar. Vi tänkte rada upp några saker som man kan ha i åtanke och därigenom kanske göra ditt val lite enklare.

 • Matcha. Försök i den mån det är möjligt att få den nya dörren att smälta in i husets övriga stil. Att helt bryta av kan förvandla huset till det sämre. I och med att det idag finns så många modeller att välja bland så är det också enklare att hitta rätt i den här frågan.

 • Tänk säkerhet. Altandörren är tyvärr en ganska given plats för en rutinerad inbrottstjuv att ta sig in genom. Många tänker på säkerheten vid entredörren, men man glömmer bort att dörren på baksidan även den ger fri lejd in. Detsamma gäller för övrigt även för garageportarna. Idag så finns det en tydlig ökning av inbrott och här bör man således minimera risken genom att säkra sitt hem.

  Altandörren ska ha ett starkare lås och ha glas av en tjockare modell. Bor man i riktigt utsatta områden så finns även säkerhetsklassade altandörrar. En annan aspekt av säkerhet gäller barn. Väljer du en dörr med glas från golv till tak så måste glaset vara av en sådan karaktär att ett barn inte ska kunna krossa det och få allvarliga skärskador som en följd av detta.

 • Isolering. Dagens altandörrar och fönster erbjuder bättre isolering tack vare ett lägre U-värde. Man bör dock säkerställa detta innan man genomför köpet. Tack vare ett lägre U-värde så öppnas även möjligheten att bygga ut- och skaffa större altandörrar i exempelvis skjutmodell. Det ger i så fall ytterligare en höjning av det härliga ljusinsläpp vi tidigare nämnde.

Kan jag såga upp en vägg och sätta in en altandörr?

Om du väljer det senare alternativet - skjutdörrar - eller, helt enkelt, vill ha en altandörr i ditt hus så behöver du såga upp en vägg.

Det är i sak inga konstigheter och inte särskilt avancerat. Vi ska strax visa hur, men innan dess så ska vi även nämna följande: för att såga upp en vägg och sätta in en altandörr så krävs det ett bygglov.

Du måste alltså skicka in en ansökan till Byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett godkännande. För att få detta så måste du även ha full koll på eventuell bärighet och hur en sådan fråga ska lösas.

Likaså måste du även fastställa att el- och rörledningar inte löper genom väggen. Är så fallet så måste du anlita en elektriker och en rörmokare innan du sätter igång. Vid bygglovsansökan så är rådet att du tar hjälp av en arkitekt eller en byggnadskonstruktör.

Så gör du för att såga upp väggen

Det första du ska göra är att beställa din nya dörr och använda den som mall.

Även om riktningar och produktbeskrivning säger en sak så kan verkligen berätta om helt andra mått - speciellt om det handlar om en specialbeställd dörr som tillverkats specifikt för dig.

Här följer några steg för hur du ska gå tillväga då dörren i fråga väl anlänt:
 • Börja med att markera på utsidan var dörren ska sitta. Bryt loss panelen. I samband med detta ska du försöka vara lite smart: se till att så få reglar som möjligt behöver sågas och samtidigt att endast en regel behöver sättas upp.

 • Ta en lång kniv och skär bort isoleringen - utan att skada fuktspärren. Borra sedan hål i väggskivan och gå därefter runt och markera öppningen från insidan.

 • Såga med en sticksåg. Dörrhålet ska sågas fram och därefter så kan du använda en fogsvans för att såga till en öppning som är 45mm högre än den blivande öppningen. Var noga med att inte skada reglar. Ta bort de du måste ta bort, men var försiktig vid de andra.

 • Montera en vertikal regel och ta bort så mycket panel som krävs. Kontrollera att dörren hamnar rätt och sätt sedan dit den horisontella regeln. För stöd vid monteringen så kan du med fördel sätta en planka på var sida av dörren. Stödet hjälper dig att hitta samma avstånd för dörren till panelen som det som finns vid fönstren i rummet.

 • Lägg två klossar i våg och ställ dörrkarmen på dessa innan du - med karmskruv - skruvar fast den. Kontrollera allt med ett vattenpass. Dörrkarmen måste vara rak.

 • Avsluta med att hänga på dörren och dreva runt karmen. Efter det kan du finsnickra genom att justera bräder och foder - se till att på insidan fuktspärren når hela vägen till karm - på båda sidor samt kom ihåg att sätta bleck både uppe vid dörrfodret och nere vid tröskeln.

Känner du dig på något sätt osäker över hur du ska gå till väga för att sätta in en nya altandörr? Kontakta en professionell snickare så hjälper vi dig från start till slut!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med altanbygget?

1 Jun 2023