Så slipar du spadar och trädgårdsredskap

Att ha bra verktyg när man arbetar i trädgården gör jobbet roligare. Om du tar hand om dina trädgårdsredskap på ett bra sätt så håller de längre och fungerar bättre. Alla verktyg med en egg behöver slipas ibland. Om du är ovan vid att slipa kan det ta ett tag innan du får in den rätta tekniken men ge inte upp utan fortsätt öva och försöka så kommer du snart att bli expert. Här nedan följer en beskrivning hur du går tillväga för att slipa spadar och andra trädgårdsredskap. 

Slipa din spade

Det är stor skillnad på att gräva med en vass spade och en slö spade. Då spadar är ett ganska grovt trädgårdsredskap kan det vara onödigt att ta fram sin allra finaste japanska slipsten. Använd istället en fil för att slipa till din spade och avsluta med ett bryne. 

Gör så här:

Lägg spaden plant på en bänk eller liknande och håll fast den med ditt knä. Dra filen nedåt längs med bladet. Försök hålla samma vinkel på filen, cirka 30 grader. Fortsätt runt hela eggen. Vill du att eggen ska bli extra vass och hålla lite bättre kan du avsluta med ett stålbryne. Finns det rost på spaden som inte försvunnit vid slipningen kan du slipa bort det med sandpapper. Avsluta med att olja in spaden med rostskyddsolja.

Ta hand om din sekatör

Sekatören är ett av de allra mest använda trädgårdsredskapen. Någon gång per år kan den behöva lite extra omvårdnad för att hålla sig fin och vass. För att slipa sekatören behöver du plocka isär den. Vanligtvis räcker det med en skiftnyckel och en skruvmejsel för att plocka isär sekatören. Du behöver även 5-56 för att smörja den och bryne att slipa bladen med. 

Gör så här:

Montera isär sekatören. När du plockar isär sekatören kan du ta en bild på den med din mobilkamera efter varje del som du plockat bort. Då är det lättare att komma ihåg hur den satt ihop. Rengör delarna med varmt vatten och några droppar diskmedel om de är smutsiga. Gnugga bort rost med stålull. Torka noggrant. Slipa bladet på den vassa sidan nerifrån och upp. Försök hålla samma vinkel hela tiden längs hela bladet. Smörj in alla delar med 5-56 och montera sedan ihop sekatören igen. Använd dina bilder som hjälp. 

Så får du trädgårdsredskapen att hålla länge

Trädgårdsredskapen består ofta av många delar och alla behöver sitt mått av omvårdnad och omtanke. Lämna inte dina redskap ut i trädgården under bar himmel när du är klar utan ta in dem och gör rent dem. Sol gör att plast- och trähandtag torkar och spricker. Regn kommer få dina redskaps metalldelar att rosta. 

När du gör rent verktygen kan du använda en blandning av varmt vatten, diskmedel och lite T-sprit. Torka av dem ordentligt och smörj sedan in dem med rostskyddsolja. Träskaft på spadar, krattor och andra verktyg håller betydligt längre om du smörjer in dem med träolja någon gång varje säsong. Rost behandlar du enklast genom att slipa eller fila bort det. Smörj sedan in verktyget med rostskyddsolja. För den som inte har tid och lust att slipa sina redskap går det bra att lämna in till någon som kan. Man ska inte låta bli att slipa sina trädgårdsredskap för att man känner sig osäker. Då är det bättre att låta någon annan få göra det jobbet. 

Lycka till med slipningen och skötseln av dina trädgårdsredskap!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

3 Oct 2022