Att bygga en egen spaljé för växterna att klättra på är inte svårt. Spaljéer fungerar också mycket bra som ett luftigt insynsskydd. Det finns många olika sorter spaljéer. Vill du ha en spaljé som även fungerar som vindskydd bör du bygga en lite mer robust konstruktion av trä. Är du ute efter något glesare går det bra att använda vanligt armeringsnät. Det blir dessutom vackrare med tiden då det rostar.
Verktyg:
- Blyertspenna
- Borrskruvdragare
- Hammare
- Skiftnyckel
- Skruvmejsel
- Spade
- Såg
- Tvingar
- Tumstock
- Vattenpass
- Vinkelhake
Material:
- Träreglar eller stolpar i rätt höjd
- Eventuellt stolphatt
- Tryckimpregnerat virke eller armeringsjärn
- Träskruv
- Pinnar och snöre till utmätning
- Eventuellt stolphatt, träskruv,
- Markförankring beroende på underlag
- Plattjärn - Vid berg
- Slagstolphållare - Vid hårt underlag men inte berg
- Stolpsko, betong och betongform - Vid löst underlag
- Samt bult eller fransk träskruv
Så går du tillväga
1. Skissa upp spaljén
De flesta spaljéer består av stolpar som är stadigt förankrade i jorden. Sedan monterar man upp horisontella eller diagonala träribbor, armeringsjärn eller liknande mellan stolparna. Här är det endast fantasin och möjligen din hantverksskicklighet som sätter gränser. För inspiration kan du exempelvis kolla på webbsidan Pinterest eller ta en promenad i grannskapet för att se hur andra gjort.
2. Mät ut spaljén
Spänn snöret mellan två eller flera pinnar där du vill att spaljén ska stå. Ett lagom avstånd mellan stolparna, som du kan märka ut med pinnarna, är 120-200 cm. Det ger dig god marginal att planera hur du vill att de ska stå så att de inte hamnar på ett besvärligt ställe. Snyggast är såklart om det är ett jämnt avstånd mellan stolparna.
3. Undersök marken
Känns marken lös behöver du antagligen gjuta ett betongfundament i vilket du förankrar stolpskor. Det kanske låter komplicerat men är ganska lätt att göra med gamla mjölkförpackningar, betong och grillpinnar som håller stolpskon rak medan betongen härdar. Du kan också köpa färdiga fundament med integrerade stolpskor.
Är marken hård behöver du antagligen inget fundament utan kan klara dig med slagstolphållare som du slår ner i den hårda marken.
Att slå ner trästolparna direkt i jorden är inte att rekommendera då fukten kan få träet att ruttna. Detta gäller även tryckimpregnerat virke även om det klarar sig bättre.
Om det är bergunderlag där du vill placera din spaljé så måste du har en kraftig borr och borra hål för att sedan kila fast ett plattjärn eller liknande som du kan sätta fast stolparna i.
4. Köp in extramaterial
När du vet vilken typ av mark som du ska fästa stolparna i så kan du köpa in det material som du behöver för att förankra stolparna på ett bra sätt i marken.
5. Ordna markfästet
Det är bra att ordna med markfästet innan du börjar bygga ihop spaljén. Då kan du mäta in fästet i den totala höjden och såga till stolparna så att de har rätt längd innan du börjar sätta fast armeringsjärn eller träribbor. Var noga med att få det rakt från alla håll. Om du inte tänkt använda stolphatt kan du såga av stolparna på snedden så att vattnet rinner av när det regnar.
6. Bygg spaljén
Det enklaste sättet att bygga spaljén är oftast att bygga den liggandes på marken. Självklart kan du även fästa stolparna först och sedan bygga i upprätt läge om den känns bättre. Bygger du ihop spaljén liggandes är det viktigaste att du får rätt avstånd på stolparna. Använd vattenpasset flitigt för att få allt rakt.
Skruva fast träribborna, reglarna, armeringsjärnet eller vad du valt som material till din spaljé i det mönster du föredrar. Använd träskruv. Res sedan spaljén och sätt fast den i markfästet. Till detta kan det vara bra med lite hjälp av en vän eller familjemedlem.
Andra inlägg
- Renovera gammalt virke
- Bygg din egen pallkrage | En guide
- Bygg en bänk med förvaring till uteplatsen
- Bygg en egen rosportal – tips & råd
- Platsbyggd bokhylla | Så bygger du själv
- Ny dörr till altan – så bygger du
- Bygg enkla väggfasta sängbord i furu
- Så slipar du spadar och trädgårdsredskap
- Behandlat eller obehandlat virke till altanen?