Behandlat eller obehandlat virke till altanen?

Det är lätt för att fastna för behandlat virke när det är dags att bygga en altan. Tryckimpregnerat virke har en livslängd på mellan 20 och 40 år, det är lätt att arbeta med och dessutom det billigaste materialet som finns att tillgå för altanbyggen.

Den stora nackdelen med tryckimpregnerat virke är förstås dess negativa miljöpåverkan. Farliga ämnen som kreosot och arsenik används visserligen inte längre i det behandlade virket, men det finns en hel del andra ämnen som är farliga för djur och natur. Dessutom går det inte att förstöra de farliga ämnena vid förbränning, de måste istället brännas vid speciella anläggningar.

Myndigheterna förordar obehandlat virke

Dessa faktorer gör att både Kemikalieinspektionen och Naturskyddsföreningen anser att man som privatperson bör titta på alternativ till tryckimpregnerat virke. Några bra alternativ är kärnfuru, lärk, ek och cederträ och det finns även nya kiselbaserade tekniker som är lovande.

Den stora fördelen med impregnerat trä är att det skyddar mot rötangrepp, svamp och mögel om det underhålls regelbundet. Eftersom de kemikalier som används i virket är fixerade i träet så är det inte någon fara vid hudkontakt. Men det är ändå onödigt att använda det eftersom ämnena som det behandlade träet innehåller kan vara farligt för växter och djur.

Det går att hitta naturligt virke med en hållbarhet på mellan 10 och 20 år med naturlig motståndskraft mot röta. Den stora nackdelen är att dessa virken kostar mer, men det kanske det kan vara värt med tanke på hur vackra dessa träslag är som trall och deras stora miljömässiga fördelar.

obehandlat eller behandlat virke till altan

Träskyddsmedel ett alternativ

Ett alternativ till att köpa impregnerat virke är träskyddsmedel som du kan stryka på obehandlat virke. Träskyddsmedel som du själv stryker på virket tränger dock inte in i virket lika bra som industriell impregnering. Industriellt impregnerat virke ger därför ett bättre skydd mot röta och insektsangrepp än virke som du själv behandlar.

Lärk, ek och ceder är tre suveräna träslag som i obehandlad form är utmärkt för altanbyggen, men det finns även andra varianter som är bra. Värmebehandlat trä är en och det nya ekologiska Organwood kan vara värt att titta på. I det sistnämnda materialet används inga som helst biocider eller tungmetaller. Ännu en variant som växer i popularitet är träkomposit.

Bra att veta om du ska använda impregnerat trä

Om du ändå funderar på att använda impregnerat trä till din altan så har vi några snabba punkter som du bör tänka över.

  • Förvara träskyddsmedlet oåtkomligt för barn.
  • Använd absolut inte impregnerat virke inomhus.
  • Titta efter varningsmärkningar och läs på om virket så att du känner till eventuella faror med produkten så att du kan hantera den på ett säkert sätt.
  • Överväg om du verkligen behöver impregnerat virke till din altan. I många fall går det precis lika bra att använda obehandlat virke som du förstärker med olja.
Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

30 Aug 2022