Bygg en ramp till uteförrådet eller trädgårdsskjulet

Att bygga en ramp behöver inte vara särskilt svårt. Det finns flera olika sätt att göra en ramp. Vi redogör för några av dem här nedanför. Du kan också köpa en färdig stålramp som är smidig och tål hög belastning. Dock är de ganska dyra.

Fixa en ramp av sand och grus

Om du har en grusad uppfart så är det snyggt och enkelt att helt enkelt göra en liten ramp av grus eller sand. Köp ett lämpligt antal säckar av sand och grus och häll ut framför ingången till skjulet eller förrådet. Du kan behöva forma till rampen lite så att det inte bara blir en kulle framför förrådet. Väljer du sand och grus för att forma en ramp får du vara beredd på att du kommer behöva fylla på med mer sand och grus ibland för att rampen ska bestå.

Bygg en träramp

Det absolut lättaste sättet att bygga en ramp i trä är att att stapla med virke eller annat på den sidan av rampen som ska vetta mot dörren. Sedan kan du spika, skruva eller på annat sätt fästa plankor, trall eller en träskiva på den höga sidan så att en lutning uppstår. ska rampen vara hög eller lång så behöver du även stöttning längre ner på rampen. Har du inte det kommer plankorna eller träskivan som du lutar mot höjden gå av.

Vill du ha en mer smäcker träramp som så börjar du med att mäta bredden på på dörren mot vilken rampen ska gå. Sedan mäter du hur lång du vill att rampen ska vara. Såga till ett antal impregnerade plankor som har en lämplig tjocklek. Plankorna fäster du sedan mellan två reglar med cirka 2 cm mellanrum. Vill du att rampen ska vara 1 meter och plankorna är 8 cm breda behöver du såga till tio stycken plankor.

Du kan behöva även en regel i mitten av plankorna som stabiliserar plankorna och stöttar upp. Fäst flera reglar på varandra och såga av dem på snedden tills önskvärd lutning uppstår. Du kan även sätta två reglar uppe på sidan av rampen som gör att skottkärror och liknande inte kör av rampen lika lätt.

Så gör du en ramp i betong

Vill du ha en ramp som håller för lite mer tyngd och slitage så är betong en bra lösning för dig. Det första du behöver göra när du ska gjuta i betong är att bygga en form som du lägger på den platsen där rampen ska gjutas. Det kan du göra genom att snickra ihop några plankor. Formen hindrar betongen från att rinna ut på sidorna och gör att den samlar sig på hög.

För att få en bra lutning på rampen kan det vara bra att lägga några stenar eller annat hårt material i den änden som ska vara högst. På den kan du också luta armeringsjärn. Det är bra att använda någon typ av armering eftersom det kommer göra att din ramp håller längre.

Blanda till betongen enligt instruktionerna som finns på påsen. Om du ska göra en stor ramp kan du behöva en betongblandare, är det en mindre ramp fungerar det bra att blanda i en hink.

Häll ut betongen och forma till den. Betong ska inte härda för fort eftersom den då kan spricka. Täck över den med plast och vattna den några gånger under tiden den härdar. Det brukar ta några dagar. Är rampen tjock eller bred kan du behöva gjuta den i omgångar. Du kan forma betongen precis i början. Det finns tusentals olika sorter av betong och vissa är mycket snabbtorkande. Är det en sådan som du valt behöver du vara snabb med att forma den.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

29 Jun 2022