Bygg en sandlåda i trädgården

Bygg en sandlåda i trädgården. En sandlåda är en perfekt plats för barn att leka i och utveckla både motorik och fantasi. Genom att gräva, tillverka sandkakor, bygga torn och slott så kan ett barn öppna upp helt nya världar. En sandlåda är även ganska skoj för föräldrar. Har du en egen trädgård så är det definitivt läge att bygga en egen sandlåda - ett projekt som inte alls är speciellt svårt att ro iland.

Att bygga en sandlåda handlar emellertid om lite mer än att bara bygga en stomme som man fyller på med sand i. Det är ett projekt som kräver lite planering. Inte minst gäller detta placeringen av den. Det kan vara lockande att sätta upp en sandlåda mitt i trädgården och att man genom detta, som förälder, får en chans att njuta av solen. Sol och barn är emellertid något som kan rimma illa. Ett alltför starkt solsken kan bränna barnet och man ska av den anledningen försöka söka sig till lite mer skugga. Samtidigt dock: det ska heller inte bli för kallt eller för fuktigt i sandlådan.

Gällande storleken på lådan så gör många ett klassiskt misstag. Man vill erbjuda sitt barn den bästa lösningen och detta innebär att man tar i från tårna och bygger så stort som möjligt. Felet med detta är att en alltför stor sandlåda kan göra att barnet känner sig övergivet och ensamt. Lite mindre är ofta bättre!

En annan sak att tänka på handlar om att en sandlåda inte enbart är av intresse för småbarn. Tyvärr så älskar katter och hundar även de sandlådor, men då för lite mindre nobla syften än lek. Ett tak är bra att bygga av rent hygieniska skäl. En presenning fungerar också.

Så här bygger du en sandlåda – steg för steg

Med detta sagt så går vi igenom hur du ska gå tillväga för att bygga en sandlåda i trädgården. Vi tar det steg för steg och enligt följande:

  1. Mät och gräv. Börja med att markera platsen där din sandlåda ska placeras. Märk ut med fyra stolpar med snören mellan sig. Börja därefter gräva och gör detta ungefär två decimeter ner i marken.

  2. Lägg ut matta. Se till att marken är helt jämn och fri från stenar och rötter. Därefter placerar du ut en rotsäker matta. Denna förhindrar ogräs från att växa - men släpper samtidigt igenom exempelvis regnvatten. En perfekt lösning att ha i botten av en sandlåda.

  3. Bygg stommen. Mät upp höjd och längd och såga sedan till de fyra hörnstolparna i samma storlek samt alla de plankor som ska ligga runt om. Förborra gärna hålen så att de inte spricker. Avsluta med att kapa fyra stycken plankor som ska ligga ovanpå - där du kan sitta - och såga dem med ett 45 gradigt snitt för en snyggare finish - tänk lister inomhus.

  4. Lacka in. Lacka alla plankor med lack för trä och låt detta torka.

  5. Fyll med sand. Avsluta med att fylla på sand. Hur mycket? För en sandlåda med måtten 1.5x1.5 meter så brukar det räcka med 12 säckar a´25 kilo.

  6. Säkra upp Vill du ha extra säkerhet så kan du lägga exempelvis halkskydd runt omkring sandlådan. Vissa väljer även att bygga lite trall och därigenom få lite estetisk höjd på området. Se även till att det finns ett parasol som går att fälla ut då det blir för varmt. Som sagt, solen kan vara väldigt farlig för känsliga barn.
Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

30 Jul 2021