Bygga om garage till rum - en guide

Tonårsrum, gym eller musikstudio. Det finns många som vill ha mer utrymme i sitt hus och bygga om garage till rum - här är en guide för dig!

Handen på hjärtan - hur ofta använder du garaget till att parkera bilen? Nja. Kanske har den här ytan blivit mest ett dåligt samvete. Från golv till tak. Ett fullknökat förråd som borde städas och rensas. Någon gång för länge sen började du ställa in enstaka prylar du tänkt spara för framtiden. Först en sak. Snart en till. Och en till och till tills garaget mer blev en lada för antikt och loppis än ett riktigt garage. Eller en avstjälpningsplats för tillfälliga skräpprylar på väg till återvinningscentralen.

När barnen börjar växa ur föräldrahemmet kan garaget bli en guldgruva för familjen. Antingen för snart flygfärdiga barn eller för en extra hyresgäst som bidrar till en bättre ekonomi för dig. 

Du som har dåligt samvete för ditt garage - tänk på att det faktiskt är kvadratmeter du kan tjäna både plats och pengar på!

Ett andningshål för både barn och vuxna

När klockan visar 22.50 och du hör tung basgång genom väggarna. När du ser nya ansikten vandra genom ditt vardagsrum utan att svara på hälsningsfrasen “hej vad heter du?” Då är det kanske dags att inse att din tonåring blivit så pass vuxen att du behöver släppa taget lite. Den mentala navelsträngen behöver inte kapas helt men nästan. Det är dags att ditt snart vuxna barn får lite distans till dig som förälder. Men i dag är det bostadsbrist och svårt att få en första lägenhet. Då kan det vara ett bra alternativ att göra om garaget till ett tonårsrum med egen ingång. 

På så sätt behöver varken du eller eller ditt snart vuxna barn gå varandra på nerverna.

Kolla temperatur och isolering

Ett garage kan vara byggt på många olika sätt. Allt från ett enkelt skjul till ett riktigt härligt varmgarage med egen toalett. Oavsett vilket bör du börja med att kolla vilken temperatur som är i garaget. Sätt upp en termometer på en vanlig vägg och kolla vid olika tidpunkter under ett dygn. På så sätt får du snabbt en uppfattning om hur det skulle funka att bo i garaget nu redan som det är. Det ger dig såklart en hint om hur du bör gå vidare. 

Om du har ett kallgarage med en enkel betongplatta i grunden kan det vara en hel del jobb. Du behöver kolla hur ventilationen fungerar, sätta upp vettiga väggar, ett skönt golv och undertak. Sedan behöver du förstås isolera så att inomhustemperaturen blir tillräckligt bra. Men det kan det vara värt. Bygger du om garaget till ett helt nytt rum är det något du i framtiden kan hyra ut.

Många garage har små fönster. Helt enkelt för att det inte behövs fönster i ett garage. Det var aldrig tänkt att någon skulle stå och titta ut genom det. Om du inte har vettiga fönster är det klokt att fundera på ett byte, särskilt om du tänkt hyra ut. Ett fönster kostar några tusenlappar men det har du snart igen på hyran. Utsikt kommer ge dig betydligt fler hyresgäster eftersom det är så viktigt för känslan och helhetsintrycket.

 

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med altanbygget?

10 Jun 2020