Bygga sovrum i källare - Tips & Råd

Att bygga sovrum i källaren är ett populärt och smart sätt att utöka bostadsytan när familjen växer och kräver egna rum. En stor källare kanske till och med har plats för två sovrum, eller en kombination av sovrum och hobby- eller TV-rum. I många hus där en stor värmepanna tidigare stod, står en värmepump numera för uppvärmningen och därmed lämnas plats för att inreda ytorna på vilket sätt man behagar.

”Målet med att bygga ett sovrum i källaren ska alltid vara att det ska bli ett ´riktigt´ rum, som både känns och ser välkomnande ut”

När man vill bygga sovrum i källaren är det bäst att göra det vid en yta där det finns källarfönster, annars blir det lätt så att rummet känns lite som en cell. Det är också viktigt att det blir helt fritt från fukt, något som inte alltid är så lätt i en källare. Känns rummet kallt och rått kommer ingen heller att vilja sova där, så att sörja för ordentlig värme och ventilation är mycket viktigt. Målet med att inreda ett sovrum i källaren ska alltid vara att det ska bli ett ”riktigt” rum, som både känns och ser välkomnande ut.

Isolering

När man isolerar källarväggar är det bäst att göra det från utsidan genom att gräva upp jord utmed väggarna och lägga ner isoleringsskivor. Isolerar man väggarna från insidan blir betongen i ytterväggarna kalla och avdunstningen av fukt upphör, något som kan orsaka mögelproblem. Det finns alltid en risk för fuktproblem när man inreder en källare, och det är viktigt att du låter en expert avgöra hur isoleringen bör ske. Här kan vi hjälpa dig och komma med förslag på den bästa lösningen.

vitt och ljust sovrum byggt i källaren

Vad gäller innerväggarna är det bäst att regla och sätta upp gipsskivor utan isolering, på så sätt bildas en luftspalt mellan innervägg och yttervägg som ytterligare förhindrar fuktproblem.

Värme och ventilation

Ofta kan man använda sig av befintliga element när man inreder en källare, men ibland kan man behöva komplettera med ett extra, eller byta ut ett gammalt. Vad gäller ventilationen kan man ofta behöva sätta in extra från- och tilluftsventiler för att få erforderlig ventilation. Källaren byggdes ju från början inte för att man skulle bo i den, och både värme och ventilation är dimensionerade därefter.

Hur vi kan hjälpa dig

Vi kan stå för totalentreprenad när ett källarutrymme ska byggas om till sovrum. Detta innebär att vi står för planering, ritningar och allt arbete fram till dess att det är klart. Vi lämnar aldrig ett arbete innan du som kund är helt nöjd, och vi lämnar alltid garanti på vårt jobb.

Vi börjar alltid med att inspektera källaren noggrant i fukt- och ventilationsavseende, för att se vad som är de bästa lösningarna för just ditt hus. Därefter tar vi, utifrån dina önskemål, fram ett förslag på ombyggnaden som du får ta ställning till. Tillsammans med dig ändrar vi på förslaget tills du är nöjd och ger dig sedan en offert på totalpriset. Vi jobbar transparent och summan på offerten är den du får på slutfakturan, om du inte begär några ändringar allt eftersom jobbet pågår.

Vill du ha hjälp med att bygga ett sovrum i källaren, kontakta oss så hjälper vid dig att genomföra det!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

12 Feb 2018