Så lagar du ett ostadigt bord

Våra snickare tipsar om hur du enklast lagar ett ostadigt bord. Långsiktig lösning av hög kvalitet.

Du sätter dig ned vid bordet för att äta middag eller för att sköta lite jobb som du skjutit framför dig. Allt är bra, fram till dess att dina armbågar når bordet och detta i sin tur börjar vobbla och röra sig i sidled. Något som är väldigt irriterande och som kan störa sig - och övriga i familjen - så till den milda grad att ni överväger att skaffa ett nytt bord. Riktigt så drastisk behöver man inte vara. Ett ostadigt bord är ingen katastrof och går att få stabilt igen - med ganska enkla medel. Kort sagt: så här lagar du ett ostadigt bord:

"De flesta moderna bord har metallbeslag som håller ihop stolsbenet med själva sargen. I de flesta fall så handlar det bara om att sätta sig på huk under bordet och dra åt muttrarna med en vanlig skiftnyckel. I andra fall så krävs dock lite mer arbete. Där måste man bygga en hörnkloss; något som dock inte är speciellt avancerat."

Dagens möbler och bord är ofta sammansatta med olika metallbeslag. Chansen är alltså ganska god att allt du behöver göra är att böja dig ner under bordet, ta fram en skiftnyckel och skruva åt muttrarna som håller metallbeslaget mellan sarg och bordsben på plats.

Laga ett ostadigt bord – steg för steg

Har du ett äldre bord så krävs det lite mer ansträngning i form av att du kan få bygga hörnklossar och sätta på plats. Dessa ska sitta på undersidan av bordsskivan i hörnen och fästa vid bordsben och bordsarg. Dessa möbler är ofta limmade och det är limmet som gör att bordet blivit ostadigt. Det kan vara svårt att limma på nytt och därför så rekommenderas istället att du stadgar upp hela bordet genom nämnda hörnkloss. Vi visar hur du gör en sådan:

    1. Börja med att klippa ut en mall i papper för att få exakta mått. Vänd bordet upp och ner så att det blir enklare att mäta och placera ut pappbiten där klossen ska sitta. Rita av formen och klipp sedan ut din mall.

    2. Ta pappmallen och lägg på en träskiva. Rita av noggrant med en blyertspenna på träskivan där du sedan ska såga.

    3. Såga ut den mall du ritat upp. Se till att ta det lugnt och använd gärna en stick- eller figursåg för att nå bättre.

    4. Ta den utsågade träbiten och prova att den passar. Bra så? Då fortsätter du genom att förborra tre stycken hål. Ett ska gå rakt in i bordsbenet medan de andra två ska sneddas in mot sargen. Därefter så stryker du på vanligt trälim över anläggningsytorna, sätter klossen på plats och skruvar sedan i skruvar som håller hörnklossen på plats. Överflödigt lim torkar du bort direkt.

Svårare än så är det inte och nu är det bara att njuta av middagen på ett rakt, stabilt bord utan något som helst vobbel. Lycka till!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

16 Nov 2020