Bygg din egen bikupa

I den här guiden kommer du få lära dig att bygga en gammaldags typ av bikupa som är gjord av halm. Det är faktiskt härifrån bikupan fått sitt namn eftersom den här typen av bikupa är just kupformad. Detta är inte den mest effektiva kupan om du vill syssla med biodling med bina trivs i dem och de är mycket dekorativa. Att göra halmkupor på gammaldags sätt är ett pyssel som kräver tålamod och övning.

Material och verktyg till din halmkupa

Först behöver du halm, råghalm fungerar bra. Du behöver också lite rotting för att binda ihop gräset. Torkade och kluvna björnbärssnår kan användas, eller så kan du köpa 5 mm grov rotting.

Det är svårt att få tag på sådana verktyg som användes förr, de var ofta gjorda av ben eller liknande. Du behöver:

  • En bredtandad och tålig kam för att ta bort fröna och räta ut halmen

  • En ihålig cylinder för att forma halmen och rottingen

  • En syl som hjälper dig sy ihop spolen

  • En klubba och lite vatten i en hink med en kopp för att blöta ner rottingen så att den blir smidig att jobba med

Så flätar du en halmkupa

  1. Blötlägg rottingen i vatten. När du tar upp en bit, lägg i en annan så att du har en mjuk rottingbit under hela processen.

  2. Kamma ut en handfull halm för att se till att det inte finns några löv eller frön. Jämna ut och mjuka upp den med din kam.

  3. Se till att din halm är lättarbetad, mjuka upp den ytterligare med träklubban.

  4. Börja med att göra toppen av kupan. Ta änden av din förindränkta rotting och för in den genom änden av halmbunten, börja sedan linda rottingen runt bunten för att forma en spole. De minsta spolarna gör man först så det är den svåraste delen. Gör tre lindningar av käppen och trä den tredje lindningen genom mitten. Det kallas en bindningssöm.

  5. Sy spolen. Använd en syl för att göra ett utrymme i spolen där du vill ha ditt stygn och tryck rottingen genom sylhålet och dra ut den på andra sidan. Detta kan vara svårt i början.

  6. Använd cylindern för att lägga till mer halm i slutet av din bunt. Se till att du trycker in ändarna av den nya halmen inuti det befintliga spolen så att de inte syns. Undvik ojämnheter och försök att få den till full tjocklek så fort du kan.

  7. Sy ihop kupan. Lås sömmen du gör med de två sömmarna precis ovanför den i raden du precis rullade ihop. Stygnavståndet är avgörande. Stygnen måste se enhetliga ut. Om de är för långt ifrån varandra, kommer din kupa att se skev ut.

  8. Håll en jämn diameter. Använd en tillklippt bit av kartong som en guide för att se till att din skepp har en enhetlig diameter när du syr varje spole. Måtten på halmkuporna varierar beroende på tradition, men de flesta är lite tjockare i mitten och smalnar av i botten. Det gör dem lättare att bära.

  9. Lämna plats för en öppning. Var noga med att lämna ungefär 15 cm lång del i spolen där du inte syr för att skapa en öppning i kupan. Charlie placerar ingången till skeppet på ungefär tre fjärdedels avstånd från toppen för att göra det lätt för biet att komma in.

  10. Gör ett hål för biet. När kupan är klar, klipp ut ett hål i spolen där du inte sydde. Nu är den klar - en perfekt halmkupa! Om du har den utomhus, se till att placera den under en nisch eller annat tak där den skyddas från väder och vind.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

2 Feb 2022