Bygg en fladdermusholk – steg för steg

På grund av det moderna skogsbruket så har fladdermöss fått färre ställen att dra sig tillbaka till på dagen. Du kan skapa en viloplats till dem genom att bygga och sätta upp en fladdermusholk!

Virke till fladdermusholk

Det är bäst att använda ohyvlat trä som virke till en fladdermusholk. Den sträva ytan är bra för fladdermöss att klättra på.

Taket på holken är cirka 15x20 cm, bakstycket 15x40 cm.

Du behöver även göra en smal men bred öppning in till själva “huset”.

Två smala bitar som är 20x2 cm är lagom på sidorna och en bit som är täcker på 15x20 cm.

Sedan behöver du en bit som agerar “taksockel” på cirka 15x5 cm.

Slutligen behöver du trekantiga bitar som täcker husets sidor. Beroende på hur du vill ha lutningen kan dessa ha lite olika mått. Sätt in en list som fladdermössen kan hänga ifrån och se till att holken är ordentligt limmad med luktfritt lim så det inte regnar eller blåser in.

fladdermusholk

Placering av en fladdermusholk

Den typen av holk som man kan bygga med de måtten som anges här ovan passar bra att placera i ett skogsbryn på ungefär 3 meters höjd. Det skall vara lätt att flyga in och ur holken men den skall inte ligga så öppet att den upptäcks av rovfåglar. Fladdermöss tycker inte om att bli störda så det är bra om holken är svåråtkomlig för människor och djur. Sätt den i ett syd- och västläge där det inte blåser så mycket. Se till att den inte hamnar i direkt sol då det kan göra att det blir för varmt i holken. Du kan med fördel sätta upp flera holkar i samma område.

Hjälp fladdermöss på andra sätt

Om du vill att fladdermössen skall känna sig hemma på din tomt kan du anlägga en damm som drar till sig insekter som fladdermössen kan äta. En fladdermus kan äta mellan 1000-3000 myggor på en natt! Fladdermöss gillar även blommor som doftar på natten som kaprifol. Håll inne katten på natten, tyvärr så tar de gärna fladdermöss som byte.
Gatlyktor och annan artificiell stör fladdermöss så håll det mörkt eller byt till svagare, mer fladdermusvänlig, utomhusbelysning.

Underlätta fladdermusforskning
Förra sommaren så påbörjades ett svensk forskningsprojekt om fladdermöss där allmänheten kan delta. Om du ser en fladdermus flyga förbi eller krypa in ett ett murket träd så kan du rapportera det via BatMapper. Framförallt är de ute efter rapporter från norra Sverige men alla observationer är av intresse. Syftet är att se vilka miljöer som fladdermöss trivs i och hur de påverkas av klimatförändringarna.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

29 Nov 2021