Bygg ett vindskydd till kolonilotten

En kolonilott är för många det andrum i tillvaron som man behöver. Särskilt i större städer där man normalt bor trångt och där man som en följd av detta får svårt att hitta platser för avkoppling och lite själslig rekreation. Kolonilotten blir guld värd, men hur ska man göra för att maximera trivseln? Att bygga ett vindskydd kan göra stor skillnad.

Bygg ett vindskydd till kolonilotten och maximera trivseln

Man kan som ägare till en kolonilott ha oturen att hamna i ett läge där de blåser. Vind och blåst är element som förstör mycket av den känsla man vill ha. På en kolonilott så vill man vara ute, man vill odla, man vill ta hand om trädgården, fika, grilla och göra allt som hör sommaren till.

Kolonilotten fyller samma funktion som en sommarstuga, men där en uppenbar skillnad finns i närheten till grannarna. Just den närheten är det som kan vara det som ligger en i fatet då det kommer till att blockera vind och blåst.

Vid din sommarstuga så kan du utan tvekan sätta upp ett vindskydd i form av exempelvis ett plank som omgärdar din uteplats. På en kolonilott kan detta inte göras utan närmare efterforskning. För att bygga eller förändra så krävs det tillstånd och detta från övriga medlemmar. Du måste således först och främst ha ett godkännande från styrelsen innan du kan bygga ett vindskydd.

Kolla om det krävs ett bygglov

Dessutom kan det komma att krävas ett bygglov. Kolonilotter är mark som arrenderas av kommunen och där en enhetlig arkitektur ska råda. Större förändringar måste godkännas innan och detta genom att man ansöker om - och erhåller - ett bygglov. Det gäller exempelvis för plank som är högre än 1.1 meter. Här ska man emellertid också tillägga att alla kommuner har olika regler och att man bör kontakta Byggnadsnämnden för vidare information om vad som gäller. Om det krävs ett bygglov för att bygga ett vindskydd - och där styrelsen godkänner - så är det ett bra vindskydd.

Det man dock ska tänka på är att hålla planket enhetligt både sett till rådande arkitektur samt till färger. Det ska, kort och gott, passa in och gifta sig med omgivningen. Kolla gärna om det finns professionell hjälp med designen och involvera gärna de närmaste grannarna så att de inte får en chock. Det finns ingen anledning till att börja bråka med de närmaste grannarna om ett vindskydd, eller hur? Försök att vara tillmötesgående.

En markis kan vara den enklaste lösningen

Ett tips är att överväga alla alternativ. Ligger din kolonilott i ett blåsigt läge så kan exempelvis en markis fungera som ett vindskydd. Horisontella markiser - en sidomarkis - monteras på den plats där vinden kommer ifrån och där du - vid behov - fäller ut den. Då det inte blåser så drar du tillbaka markisen i den skyddande kassetten igen.

En relativt enkel lösning på problemet. Men, återigen dock: se till att du får ett godkännande även gällande markisen från styrelsen. Tyvärr så kan alla typer av förändringar - även de små - komma att leda till konflikter bland ägare till kolonilotter.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

1 Feb 2021