Bygga altan – tips från snickaren

Drömmer du om soliga sommardagar på altanen men har inte kunskapen och självförtroendet att bygga den själv? Här bjuder vi på några matnyttiga tips.

 

En altan kan beskrivas som en stor balkong, uteplats eller terrass som monteras på pelare. En altan passat utmärkt på hus som är placerade i suterräng eller på sluttande mark, men fungerar utmärkt till de flesta hus med trädgård där man vill sitta och njuta under sommaren, men ändå ha kvar den där ombonade känslan. Eftersom en altan ofta hamnar en bit över marken är det viktigt att man snickrar ihop ett stabilt staket – man vill ju inte drabbas av riskabla fallolyckor och tillbringa halva sommaren på akuten.

Viktigt att planera altanen ordentligt

För att en altan ska bli den trivsamma oas alla svenskar drömmer om så gäller det att placera den på ett lyckat sätt. Vem vill inte ha kvällssol på altanen är väl närmast ett obligatorium för soldyrkande svenskar? En vacker utsikt och bra skydd mot insyn är andra aspekter som bör tänkas igenom ordentligt innan en altan planeras.

Det finns stora valmöjligheter när man ska bygga en altan, endast fantasin och ekonomin sätter gränser. En allt vanligare variant är att bygga altan runt hela huset. Men detta är långt ifrån alltid den bästa lösningen om man skapa en harmonisk altan – ett riktigt stort trädäck riskerar att skapa ett oharmoniskt intryck.

Även när det handlar om materialet finns det stora valmöjligheter när man ska bygga en altan. Tryckimpregnerat trä, lärkträ och ceder är vanliga alternativ. Tryckimpregnerat trä är mest hållbart och skonsamt mot plånboken. Lärkträ och cederträ är träslag med stor tålighet mot röta och det sistnämnda är dessutom svensk och därmed fördelaktigt ur miljösynpunkt.

Underhåll altanen ordentligt

En aspekt som inte får glömmas när det handlar om altaner är underhållet. Tvätta plankorna regelbundet, vi rekommenderar en högtryckstvätt så att du får riktigt rent i alla hörn. Men för högt tryck ska du akta dig för, det kan skada träfibrerna. Glöm inte heller att olja in träet med jämna mellanrum för hållbarhetens skull!

Skydd mot regn och kyla är också viktigt, markiser och parasoller är bra. En inglasad altan eller ett tak ger det bästa insynsskyddet. Men tänk på att ett tak ger en högre belastning på det övriga materialet.

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med altanbygget?

19 Aug 2019