Funderar du på att skaffa en varm och härlig bastu i huset att mysa i kalla vinterdagar? Det är en riktig lyx att kunna värma upp sina ommande och stela leder och slappna av i bastun efter en arbetsdag. Det behövs inget bygglov när man bygger den inuti huset, därimot kan det behövas om man bygger en fristående bastu på tomten.
Det är många moment när man bygger bastu och vi rekommenderar att du tar hjälp av en professionell snickare för ett bra slutresultat. Framför allt måste en behörig elektriker dra all el.
Välj bastutyp
Det finns flera bastutyper finns det då? Det finns vedeldade bastuvarianter, som man bygger fristående utomhus eller i anslutning till skorsten, eller den moderna och populära elektriska bastun.
Den elektroniska bastun är lättanvänd och snabb att värma upp, cirka 40 minuter, och är ofta timerstyrd så du kan se till att den redan är varm när du ska basta.
Det finns ett flertal elaggregat att välja på, det minsta med 20-30 kg sten, som ger en temperatur på 60-80 grader. Sedan finns större aggregat med 80-200kg sten. Ett större aggregat håller temperaturen bättre eftersom du kan kasta vatten på det oftare, till skillnad från ett mindre som kyls ner när man kastar för mycket vatten på det.
Du kan också välja ett kombiaggregat som konstant utger ångpuffar som gör att det blir härligt fuktigt.
Vad kostar en bastu?
Priserna varierar kraftigt beronde på typ. Men ett basturum inomhus för 1-2 personer kostar från 20 000 kr. Tänk på att inte köpa för litet aggregat som inte blir tillräckligt varmt.
Många bygger bastu i källaren på huset där man ofta använder SPU-isolering som man fäster på befintlig vägg. Du måste då anpassa elaggregatet så din strömförsörjning i huset klarar det, stora aggregat kräver nämligen mycket strömstyrka.
En behörig elektriker måste dra elen och installera aggregatet. Det blir väldigt trevligt med mysig belysning, tillexempel ledlite eller fiberbelysning i taket och i framkant på bastun.
Andra inlägg
- Bygg en egen rosportal – tips & råd
- Platsbyggd bokhylla | Så bygger du själv
- Renovera gammalt virke
- Ny dörr till altan – så bygger du
- Bygg enkla väggfasta sängbord i furu
- Bygg en enkel spaljé – så gör du
- Så slipar du spadar och trädgårdsredskap
- Behandlat eller obehandlat virke till altanen?
- Bygg en ramp till uteförrådet eller trädgårdsskjulet
- Moderna våtrumsmattor för det stilrena badrummet