Bygga uterum - Inspiration & tips

I Sverige gillar vi att sitta ute och vara nära naturen, även när vi är hemma. Det är nog därför så många väljer att bygga altaner och verandor för alla de sommardagar och -kvällar när vi är lediga och bara vill kunna slappna av med en bok i skön fåtölj, smekta av en ljummen bris.

”Innan vi vet ordet av är det slutet av augusti och kvällarna känns alltmer kyliga”

Tyvärr är det inte alltid verkligheten stämmer överens med våra visioner och de där riktigt sköna dagarna utan regn och blåst tenderar i slutändan att bli ganska så få. Vad värre är – innan vi vet ordet av är det slutet av augusti och kvällarna känns alltmer kyliga och vittnar om att utesäsongen återigen börjar lida mot sitt slut.

Uterummet – det bästa av två världar

Det är på grund av detta som många väljer att bygga tak och väggar på sin altan och skaffa ett uterum, ett rum som erbjuder komfort och avslappning även de dagar då sommaren inte ler sitt bredaste leende. Men man kan också bygga ett helt nytt uterum som en tillbyggnad, även om man inte har någon altan.

uterum med eldstad

Med stora fönster och ett tak som släpper in ljus kan ett uterum bli det bästa av två världar; känsla av att befinna sig både utomhus och inomhus. I ett uterum kan växter och möbler trivas utan att bli alltför tilltygade, redan från tidig vår till sen höst. Väljer man dessutom att isolera uterummet och dra in värme och el har man ett rum man kan vistas i året runt.

Hur vill du använda ditt uterum?

De allra flesta uterum byggs i avsikten att förlänga sommaren. I ett oisolerat uterum kan du oftast sitta redan tidig vår och långt in på hösten, kanske med en filt som komplement. Om vintrarna kan rummet tjäna som förvaring för möbler och eventuellt övervintrande växter, som tål lite kyla.

Men det är såklart också möjligt att vinterisolera ett uterum, och det får då samma funktion som ett vanligt rum. Vill man behålla utekänslan kan man se till att göra fönsterytorna så stora som möjligt. I ett vinterisolerat uterum trivs växter året runt och det kan utvecklas till en riktig vinterträdgård. Mattor på golvet och mysig belysning hjälper till att skapa trivsel alla årstider.

Arkitekt och bygglov

Är du inte helt klar på vad du vill göra eller vad du har för möjligheter kan en arkitekt hjälpa dig. En arkitekt kan utgå från huset och har dessutom koll på tillstånd och vad man får och får göra. Vill du göra en tillbyggnad som är större än 15 kvm behöver du söka bygglov och en arkitekt kan hjälpa dig med det genom att ta fram ritningar.

Du bör redan från början i ditt projekt kontakta byggnadsnämnden och berätta vad du vill göra. Då kan de ta ställning till om projektet kräver bygglov. Beslut om bygglov tas för varje projekt individuellt, på kommunens hemsida kan du läsa mer om när bygglov krävs och inte. Bygger du till exempel ett helt nytt uterum större än 15 kvm behövs alltid bygglov.

Vi hjälper dig

Som byggfirma är vi vana att utgå från arkitektritningar, men vi vill även betona att vi vid en totalentreprenad kan hjälpa dig att ta fram ritningar och söka bygglov, samt även komma med tips och idéer på material och konstruktioner. Vi har stor erfarenhet, både av att bygga om befintliga altaner och att bygga uterum från ”scratch”. I vårt arbete tar vi alltid hänsyn till huset, omgivningen och eventuell detaljplan i området, samt för en dialog med både byggnadsnämnden och dig som kund så att det inte sker några missförstånd. Kontakta oss med dina visioner så hjälper vi dig att göra dem till verklighet!

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

12 Feb 2018