Dela av rum med vägg - en guide

Ett enkelt sätt att förändra hemmet är att dela av ett rum med vägg. På relativt kort tid blir då ett stort rum istället två nya rum. Det kan vara en bra idé när du har en familj som växer eller vill ta in en extra hyresgäst i hemmet för att dryg ut kassan.

En stor fördel med att dela av ett rum är att du inte behöver fråga bostadsrättsföreningen om du nu bor i en sådan. Om du är hyresgäst är det klokt att bolla frågan med din hyresvärd. Hur som helst, en vägg som sätts upp för att dela av ett rum är inget element som påverkar huvudkonstruktionen i huset så du behöver inte oroa dig för att förstöra något bärande bjälklag som tvärtom är problemet när du vill riva en vägg istället för att bygga nytt.

Provmöblera innan du tar beslut

Det första du bör göra när du planerar att sätta upp en ny vägg är att mäta och tänka och mäta igen. Det är vanligt att vara överoptimistisk när man ska bygga nytt, men ha lite disciplin och se till att tänka efter från början så slipper du tråkiga överraskningar sen. 

Om du redan har möbler är det klokt att till exempel ställa upp de stora möbler du vill ha i de två olika rummen när du satt upp avskiljingsväggen. Du kan då se hur väl soffan, säng, garderober och andra stora möbler verkligen funkar i verkligheten. Här finns mycket bra information att hämta innan du sätter upp väggen. För när den väl sitter där är det trist att ångra sig. Så - provmöblera innan du bestämmer hur väggen ska gå genom det stora rummet innan du bestämmer dig.

Regla upp för gipsvägg

Enklare väggar, som en rumsavdelare ofta är, brukar ofta byggas av reglar som sedan kläs med gipsplattor och isolering. Du behöver nu bestämma vilken typ av reglar du ska ha. Trä eller metall? Trä är i regel billigt och lätt att få tag på. Om du skulle råka kapa en regel fel är det inte några dyra misstag vi pratar om. Många tycker dessutom att trä är trevligt att jobba med, det är  ju är ett levande material. En smart grej kan vara att mäta noga hemma och sen kapa reglarna i rätt längd på byggbutiken.

Reglar i metall är också ett bra val. En del är inbyggda med justeringsmöjlighet, ungefär som en duschstång i metall som du skruvar ut till rätt längd. Du ställer in rätt höjd på plats under taket och “låser” sedan fast regeln på den höjd du vill ha. På så sätt är metallreglar kanske den lättaste lösningen. Det finns självklart också reglar i metall som man kan kapa till själv i bestämda längder, som träreglarna ungefär.

Tejp eller skruv i parketten?

De flesta reglar är gjorda för att kunna fästas och skruvas fast i tak och golv. Det är den ursprungliga lösningen för till exempel vanliga träreglar. Men du som vet att väggen du sätter upp är en tillfällig lösning är säkert intresserad av att kunna ta bort den sen utan några spår. I så fall kan du använda professionell monteringstejp för att fästa reglarna. I dag finns många olika sorters tejp som verkligen håller reglarna på plats och samtidigt sparar parketten från borrhål. När du, eller kanske någon annan, vill kunna ta bort den rumsavdelande väggen i framtiden är det bara att ta bort tejpen utan att golvet blivit skadat.

Skjutdörrar ger variation

Du som kanske är ute efter variation i ditt hem utan att egentligen behöva en helt ny vägg kan med fördel testa skjutdörrar. De kan monteras på vägg, men den bästa lösningen är ofta att borra upp en rullskena med slagborr i taket. En dörr väger i regel rätt mycket så rejäla skruvar behövs. När väl skjutdörren är på plats kan du variera och avskärma delar av rummet allt eftersom behoven ändras.

 

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med altanbygget?

10 Mar 2020