Bygga carport | Bygglov | Instruktioner

Att bygga en carport är ett bra sätt att skydda din bil mot regn, snö, blåst och blöta löv – utan att gå hela vägen och bygga ett garage. En liten carport är elegant och gör inte mycket väsen av sig. Den blir som ett litet utskott från huset som till och med kan förhöja det och ge det ett mer komplett utseende.

”Vi går här igenom de grundläggande stegen för hur du kan planera och konstruera en enkel carport med ett sluttande tak av spont och tjärpapp. Funderar du över detaljer gällande virke och tillvägagångssätt, kontakta oss gärna”

Att göra detta på egen hand är helt klart möjligt om du är någorlunda händig. Men det kräver en hel del arbete och att du är mycket noggrann. Vi går här igenom de grundläggande stegen för hur du kan planera och konstruera en enkel carport med ett sluttande tak av spont och tjärpapp. Funderar du över detaljer gällande virke och tillvägagångssätt, kontakta oss gärna så kan vi bistå dig med råd. Självklart hjälper vi dig också att rita och bygga din carport om du så vill!

Planera din carport

Innan du sätter igång att bygga måste du så klart planera din carport gällande läge, hur den ska se ut och vilka dimensioner den ska ha. Till en normal bil är det bra att ha ett längdmått på mellan 5 och sex meter och en bredd på åtminstone tre meter. Är din bil väldigt stor får du så klart öka dimensionerna. Att fästa carporten i huset gör det mer stabilt, så det kan helt klart vara något att överväga. Men den kan också vara fristående.

Bygglov behövs

Du behöver bygglov för att bygga en carport, enligt Stockholms stad. Bygglov fyller du i och skickar till Stadsbyggnadskontoret i Stockholm. Det brukar ta några veckor att få bygglov, men ibland är det många ansökningar inne och då kan det ta längre tid.

Till din ansökan ska du bifoga en byggnadsritning och en kontrollplan, men du behöver vanligtvis inte anlita en kontrollansvarig till ett mindre bygge som en carport. Har du frågor, kontakta Stadsbyggnadskontoret på Stockholms kommun.

Gjuta stolpfästen

För att göra din carport stadig ska du börja med att gjuta ordentliga betongplintar som du kan fästa din träkonstruktion i. Gräv först någon halvmeter djupa hål och gjut grundplattor i botten på dem, som du sätter ett armeringsjärn i. Därefter tar du papprör med ungefär tjugo centimeters omkrets och ställer ner i hålen och fyller på med jord runt om. Häll sedan betong i rören och sätt även i plattjärn med hål för skruvar innan betongen härdat. Räkna med ungefär fyra stolpar på varje sida för en normalstor carport.

Att bygga stommen

Nu har du en bra grund för att resa en stomme. I plattjärnen skruvar du fast stolpar, som består av tre plankor vardera som spikas ihop. Den mittersta plankan ska vara lite kortare. Stolparna på den högre sidan kan vara ungefär 2,4 meter och på den kortare sidan ungefär 1,9 meter. Då får du en bra lutning på taket. I skårorna på mitten av stolparna läggs sedan längs båda långsidorna varsin horisontell planka på högkant, ett så kallat hammarband, som stabiliserar konstruktionen. På tvärs över stommen lägger du sedan takbalkar, som ska vara kraftiga och fästas ordentligt med mycket spik. Sju åtta takbalkar blir lagom.

Kronan på verket – papptak på spont

På takbalkarna lägger du sedan spont på längden, ungefär åtta långa bitar spont, på vilken pappen ska läggas.

Täck sponten med tjärpapp. Lägg pappen så att de bitar som ligger högre upp överlappar de bitar som ligger längre ner. På så sätt får du inga glipor där vatten kan tränga in. Till sist sätter du vindskivor av trä eller plåt runt om längs ovansidan av stommen och spikar fast en tunn vindskiveplåt på ovansidan

Väggpanel skyddar mot blåst och insyn

Det sista du behöver göra är att spika väggpanel på en eller båda sidorna av din carport. Börja med att spika fast horisontella reglar på utsidan av stolparna. Täck därefter sidorna med plankor som läggs omlott så att det inte finns några glipor. Om du vill ha målad väggpanel kan det vara bäst att grundmåla plankorna innan du spikar upp dem.

Nu är det bara att köra in bilen under taket och njuta av ditt verk. Vill du dra el till din carport måste du alltid kontakta en behörig elektriker. El till carporten är utmärkt för till exempel laddning av elbil, infravärme och så vidare. Självklart hjälper vi dig även med elen om vi bygger din carport.

Andra tips från snickaren

Bygga trädäck | Tips och råd från Snickaren

Från råvind till vindsvåning

Kompetent och erfaren snickare

20 May 2019