Bygg en utomhusgrill

Om du gillar att laga mat utomhus och har utrymme för en grillplats är det en trevlig idé att bygga en utomhusgrill. Här berättar vi om hur du gör!

En platsbyggd utomhusgrill är ett beständigt och trevligt inslag i en trädgård eller på en uteplats. Att själv bygga en utegrill är inte så hemskt svårt och behöver inte bli särskilt dyrt.

utomhusgrill

Har du en liten trädgård eller uteplats kanske du har glädje av att kunna ställa undan din grill när den inte används, men förutom den aspekten är fördelarna med en fast murad grill många. Den blir en trevlig samlingsplats för familj, grannar eller vänner och är den riktigt gjord kan den stå sig år efter år i väder och vind utan mycket underhåll att tala om.

Fördelar med en platsbyggd utegrill

Med en murad grillplats slipper du många av den portabla grillens svagheter och med väl genomtänkta val och lite handlag blir din egen grill perfekt lämpad för just dina behov. Detta är några av fördelarna med en byggd utegrill:

  • Stadig konstruktion
    En portabel grill kräver ett fast och stadigt underlag för att stå säkert. En murad grillplats är stabil att stå vid, och du behöver inte oroa dig för att den ska välta i närheten av busande barn.

  • Ergonomisk
    När du bygger en egen grill kan du anpassa höjden och få en arbetshöjd som känns bekväm för dig.

  • Inga heta ytor
    Du slipper oroa dig för heta ytor av plåt som barn och andra klåfingriga lätt bränner sig på.

  • Lätt att rengöra
    En platsbyggd grill kräver inte lika mycket rengöring som en portabel grill.
    Det enda du behöver göra när du är klar med måltiden är att lyfta ut plåten och slänga askan. (OBS Vänta alltid tills glöden helt har slocknat. Det kan ta lite längre tid än man tror.)

  • Trevlig samlingspunkt
    En murad utegrill kan påminna lite om en öppen spis och fylla en liknande funktion i form av en varm och gemytlig plats att samlas vid medan kolen tar sig och maten lagas till.

  • Praktisk förvaring
    Vill du så kan du ordna med ett prydligt och praktiskt förvaringsutrymme under spisen. Där kan du till exempel förvara ved, kol och grillverktyg. Och varför inte en pizzasten!

1. Välj grillplats med omsorg

Då din platsbyggda utegrill kommer att stå på sin utvalda plats under lång tid är det viktigt att vara lite strategisk när man bestämmer sig för var den ska placeras.

En viktig aspekt är att ha grillplatsen på rimligt avstånd till matplatsen så att du inte behöver gå långa sträckor för att servera och hålla koll på maten medan den lagas till. Lika viktigt att tänka på är att inte bygga så nära matplatsen att du och dina gäster besväras av rök eller sprättande gnistor. Håll också dina grannar i åtanke. Om det blåser grillrök åt deras håll lite för ofta kan det bli tråkig stämning, så placera inte grillen i den vanligaste vindriktningen och det innebär att rök kommer att blåsa in hos grannarna.

2. Välj en modell du tycker om. Här bygger vi med Lecablock

Det finns ett antal olika modeller av platsbyggda utegrillar. Betong, tegel, lecablock, allt har sina för och nackdelar. Nedan exempel avser en grill med lecablock. Lecablock består av krossade lecakulor som i sin tur består av lera och krossad sten, och är ett starkt, tåligt och lätt material att bygga med.

3. Gjut en betonggrund! Stabilitet är A och O

Det allra första man ska tänka på när man murar eller bygger sin egen utegrill är att man bygger utifrån en stabil botten. Ska du mura din grill direkt på marken måste du antingen gräva ett ca 60 centimeter djupt hål och börja där. Det är för att undvika problem när det blir frostgrader utomhus och marken förändras. Ett annat alternativ är att gjuta en betonggrund att mura på, ett alternativ som vi rekommenderar då det kommer hålla bäst i längden. Vilket av alternativen du än väljer att satsa på är det mycket viktigt att ytan är slät och jämn.

4. Att mura en grill med lecablock

Nu är du redo att lägga grunden till din utegrill. Lägg blocken i den form du vill att din grill ska ha. Se till att du har mätt ut en form som passar dina behov och att det finss gott om plats för grillgallret.

Att första raden du lägger är helt rak är en absolut nödvändighet för att den färdiga konstruktionen ska stå stabilt. Använd bruk mellan lecablocken, och armeringsjärn mellan första och sista raden av block innan bruket appliceras. Ett sätt att ytterligare öka konstruktionens stabilitet är att alltid placera blocken omlott, inga skarvar får hamna rakt ovanför en annan skarv.

När du har murat upp till den höjd du vill att din grill ska ha placerar du en rostfri plåtskiva över hela grillen, för att sedan fortsätta med några rader block till. Sedan ska insidan av dessa block muras med eldfast tegel.

5. Slamma utsidan av din grill

När du är klar med själva grundstommen ska hela grillen slammas. Detta gör du genom att applicera bruk precis överallt, på kort- och långsida och både in- och utsida, ungefär som när du spacklar. Ett vanligt förekommande problem som kan uppstå vid denna applicering är att för lite vatten används i bruket, så håll koll på det. När bruket är på plats ska det borstas till en någorlunda jämn och fin yta. Doppa borsten i vatten då och då för gott resultat.

6. Grillgaller och ytskikt

Nu har det blivit dags för grillgallret. Fundera på vilka och hur många olika höjder du vill att grillgallret ska ha. Tre grillhöjder brukar vara lagom. Var noga vid mätningen och borra sedan hål för metallpinnarna som ska hålla gallret.

Ytskiktet är nu det enda som återstår, sedan är din grill helt färdig. Det finns många olika kulörer att välja mellan, men en vit grill upplevs alltid som neutral och fräsch. Det går såklart även att lämna den i helt naturellt utförande.

Det är mycket viktigt att du målar med en färgtyp som lämpar sig för puts, till exempel vattenburen akrylatfärg. Rådgör med din färghandlare.

Lycka till och smaklig måltid!


Andra intressanta artiklar

Bygga bastu - Det här behöver du tänka på

Så lagar du ett ostadigt bord

Bygga trädäck | Tips och råd från Snickaren

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

22 Sep 2020