Snickra en pall - enkelt, billigt och snyggt

Att snickra är en inspirerande och rolig syssla som dessutom kan göra att du sparar pengar på nästa IKEA-besök. Varför inte snickra ihop en pall – enkelt, billigt och snyggt.

Kan man ha för många pallar i ett hem? Knappast! En stabil liten pall kan behövas i livets alla skeden och har många användningsområden. När du är liten kan du sitta på den, är du kort och behöver plocka ned något från översta hyllan så kan du ställa dig på pallen. Fryser du om fötterna så kan du lägga upp dem på pallen. En pall går alltså att använda i många sammanhang och är dessutom rolig att snickra ihop. Sätt igång att snickra ihop en pall så kan du dra nytta av dessa trista tider.

Pallens fem beståndsdelar

Den pall vi tänker snickra ihop består av fem beståndsdelar: ben, sarg, sittdel och två lister som fungerar som dekoration.

Pallens ben

För benen rekommenderar vi att du använder virke som är ungefär 30 cm tjockt. Såga ut en benform till en form som du uppskattar. En pall måste alltid ha en viss bredd, i detta fall 280 mm. Det är oftast lättast att limma ihop ett par ben av två separata trädelar. Till en pall kommer du att behöva två benpar.

Innan du limmar ihop bendelarna så kan du passa på att såga ut ett hål för sargens tapp. Pallens höjd är lämpligen ungefär 250 mm. Sedan plussar vi på 25 mm som blir till tappar.

Dags att hyvla benens insida

Nästa steg är att hyvla insidan av benen. Hyvla dem så att de blir koniska eller smalnar neråt. På det sättet ger du din pall en spänstig och elegant form, mer levande helt enkelt.

Sittdel

Nu är det dags för sittdelen, pallens hjärta. En passande storlek kan vara något i stil med 400 mm längd, 280 mm bredd och 25 mm tjocklek. Limma ihop sittdelen av två brädor. Glöm inte att såga ut hålet som gör det enklare att flytta pallen. Detta bör göras innan delarna limmas ihop. Därefter mäter du var benens tappar ska passa in i sittdelen. Borra och såga sedan ut.

Sarg

Nu är det dags att fixa till sargen. Börja med att mäta upp avståndet mellan ben och sarg. Glöm inte att benen är hyvlade på insidan och att materialet måste räcka till ungefär 60 mm långa tappar i båda ändarna av sargen. Såga nu till sargen med en rolig kurvig form och med tappar. Spänn fast sargen och benen men en liten tapp i sargtappen på benens utsida.

Såga därefter upp ett snitt i tapparna på benen. Sätt fast ben och sittdel. Limma och slå fast en liten träkil i snittet. Kilen trycker ut tappen och ser till att tappen kilar in sig ordentligt i hålet.
Nu är pallen snart färdig, visst blir det fint?

Lister

Avsluta med dekorationslisterna. Såga ut dem och spika därefter fast dem i sittdel och ben. Listerna görs lämpligen av virket som är 15 mm tjockt. Avsluta med att sandpappra kanterna så att pallen blir skön att sitta på och bekväm att bära.


Andra liknande artiklar

Bygga uterum - Inspiration & tips

Så lagar du ett ostadigt bord

Bygga bastu - Det här behöver du tänka på

Behöver du en snickare som kan hjälpa till med renoveringen? Hör av dig till oss!

17 Aug 2020